ORTOPEDI

No Comments on ORTOPEDI

ORTOPEDIA

Ortopedia është specialiteti mjeksor i fokusuar në studimin, diagnostikimin dhe trajtimin e traumes dhe patologjive të sistemit muskulo-skeletal. Ky sistem përbëhet nga kocka, artikulacione, ligamente, tendine, nerva dhe ene gjaku. Në patollogjitë e këtij sistemi përfshihen sëmundjet që prekin strukturat e mësipërme

Kirurgu ortoped

Mjekët tanë janë specializuar në klinikat më të mira jashtë vendit. Aktualisht kryhen vizita ndaj patologjive të sipërpërmendura, duke kryer:

-diagnostikimin bazuar në konceptin  ’’one step clinic” (në të njëjtën kohë kryhet intervista me pacientin, vizita klinike, ekzaminimet e mundshme radiologjike dhe laboratorike duke sygjeruar  pa humbur kohë në seanca të shumta mjekimin e nevojshëm)

-Trajtimi konservativ medikamentoz ose  kirurgjikal ditor në sallat e klinikës.

-Rehabilitimi fisioterapik duke ndjekur protokolle të standarteve Europiane

-Prandalimi (mjekimi më i mirë) nëpërmjet  informacioneve apo procedurave diagnostike (check-up)

Ekzaminime diagnostike

 • CT scanner.(lexo më shumë) Ekzaminim me rezolucion të lartë që bën të mundur vlerësimin e saktë të gjeometrisë së patologjive dhe traumës  së strukturave kockore, artikulare, indeve të buta dhe shtyllës kurrizore(me softëare për dritare kockore, inde të buta dhe 3D-dimensional reconstruction)
 • Radiografia (digitale) mbulon gamën e plotë me projeksione specifike të radiologjisë ekstremiteteve, kolonës vertebrale, bacinit dhe toraksit
 • Ekografia muskuloskeletale.(lexo më shumë) Metode me vlerë diagnostike të jashtëzakonshme: e thjeshtë për tu realizuar, e lirë, pa rrezatim, e shpejtë. E mjaftueshme dhe metodë diagnostike zëvendësuese në shumë probleme muskuloskeletale të ekzaminimeve me komplekse si skaneri apo rezonanca magnetike. Në bashkëpunim me mjekët radiologë realizohen procedura intervenuese si psh injeksione intraartikulare nën ndjekie ekografike me qëllim rritjen e saktesisë së kryerjes së injeksioneve.
 • DEXA (matja e densitetit kockor). .(lexo më shumë)  Ekzaminim me vlerë diagnostike, parandaluese dhe njësi matese e rezultatit vjetor të terapisë së osteoporozës.
 • Laboratorike (.(lexo më shumë)
 • CT angiografi
 • EMG (elektromyografia)
 • Triplex i enëve të gjakut

 

Ndërhyrje diagnostike/terapeutike

 

 • Reponim i frakturave dhe luxacioneve (lexo më shumë) Reponim i mbyllur ose i hapur i frakturave dhe luxacioneve te artikulacioneve të mesme dhe të vogla  në femijë dhe të rritur

 

 • Imobilizim me gips (lexo me shumë) Trajtimi me longeta ose gips circular të frakturave dhe dëmtimeve ligamentoze  të ekstremiteteve në të gjitha rastet që metoda e gipsit, ka indikacion për terapi.

 

 • Ndërhyrje kirurgjikale (lexo me shumë) -fixim perkutan,

– aplikim fiksatori të jashtëm,

– fixim i brendshëm (pllaka dhe vida)

-kombinim metodash të mësipërme.

-osteotomi e kockave të mesme  dhe të vogla.

-trajtimi i pseudoartrozave të kockave të shkurtra dhe të mesme

 

 • Heqje materiali osteosinteze

 

 • Kirurgji e dorës (lexo më shumë)

– Heqja e thoit ,

-Uncus Incarnatus,

-Clirimi i Tunelit Ulnar

-Riparimi I tendinit

-Artrodeza të artikulacioneve të vogla,

-Rekonstruksioni i cungut të gishtave,

-Drenimi i abcesit

-Trajtimi kirurgjikal i osteomielitit për kocka të vogla,

-Eksizimi i tumoreve të vogla të indeve të buta

-Heqje e trupave të huaj në ekstremitete,

-Biopsi kockore ,

-marrja e graftit tendinoz,

-Transferimi I tendinave,

– Clirimi DeQuervein ,

-Clirimi Dupuytren

-Gishti cekic ,

-Clirimi i Trigger Finger ,

-Neurolizis,

-Clirimi i Tunelit Karpal ,

 

 • Kirurgji e këmbës (lexo më shumë)

-Clirim plantar,

-Eksizimi i neuromes Morton,

-Trajtimi i Hallux Valgus,

-Trajtimi i Hallux Rigitus,

-Trajtimi i rupturave akute dhe kronike të tendinit të Achillit,

-Eksizimi i bunionit,

-Clirimi i Tunelit Tarsal,

-Tenotomi,miotomi, Tenodezis,

-Tenolizis

-Trajtimi I cisteve, ganglioneve të ekstremiteteve

 

 • Kirurgji e hapur e supit (lexo më shumë)

-Trajtimi I supit të ngrirë,

-bursektomi,

-ferkimit subakromial,

-artrozes akromioklavikulare,

-rupture e bicepsit,

-fraktura klavikulare.

-bursiti kalcifikant

 • Injeksione (lexo më shumë) -Injeksione intraartikulare (psh në dhimbje të supit apo të artroza gjurit artroza të ekstremiteteve)

-Injeksione paraspinale të kolonës vertebrale në dhimbjen e mezit

-Injeksione acidi hyaluronic (sh. Artroza gjuri, syndrome patelofemoral etj)  -Tenondite të ekstrmiteteve

 

 • Injeksione nën Echo guide (lexo më shumë) Injeksionet nën kontrroll ekografik për dorën për trajtimin e patollogjive të ndryshme si artroza akromioklavikulare, glenohumerale, bursitis kalcifikant etj. Kontrrolli ekografik rrit precizionin e injektimit të lëndëve terapeutike duke rritur në këtë mënyrë rezultatin përfundimtar.

 

 • Trajtim i plagëve (lexo më shumë)  Trajtim i plagëve të indeve të buta ( prerje me objekte të mprehta,  postoperatore, prerje tendinesh në ekstremitete,  këmba diabetike etj)

 

 

 

Leave a Reply